Rostlinné oleje jsou významným bojovníkem proti cholesterolu

O tom, že naše generace žije nezdravě, už bylo mnohokrát promluveno i napsáno. Zejména požívání velkého množství masa a živočišných tuků přispívá k tloušťce a přetěžování organismu. Pokud bychom se měli bavit o tucích jako takových, přednost jistě dostávají pro zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Právě tyto přírodní antioxidanty jsou obsažené v semenech, ze kterých se lisováním a rafinováním za studena získávají zdraví prospěšné tuky. Při výrobě je důležité dodržovat takové podmínky, aby se právě ony důležité látky zachovaly, v co možná největší kvalitě a množství. Tento druh mastných surovin používáme při vaření, smažení i za studena do zeleninových salátů.  

Dáte přednost řepce, slunečnici nebo dýni?

Jdete-li na nákup a potřebujete nějaký tuk na smažení, nejspíš najdete v obchodě regál, kde jsou zastoupeny různé rostlinné oleje. Chvilku budete asi přemýšlet, který vybrat, protože jsou tady zastoupeny všechny druhy. Nejvíce rozšířeným je řepkový a slunečnicový, ale velké oblibě se těší také dýňový nebo olivový. Navíc výrobci začali pro vylepšení chuti, zejména do salátů a chuťově výraznějších jídel, vyrábět i speciální produkty s bylinkami. V láhvích můžete najít různé zajímavé kombinace, jako třeba příměs dobromyslu nebo levandule, nebo provensálské provedení pro francouzskou kuchyni. Různé variace od výrobců oceňují zejména gurmáni, protože zastoupení bylinek okoření pak zajímavě jídlo. A i pár kapek na dochucení může výrazně ovlivnit celkový chuťový zážitek.

Rostlinné oleje jsou významným bojovníkem proti cholesterolu
Ohodnoťte příspěvek